Wspólnie poprawimy jakość grillowania
16 lutego 2018Grill na trójnogu – na co zwrócić uwagę przed zakupem?
8 stycznia 2019W pierwszym wpisie na naszym blogu chcemy poruszyć temat 5 błędów, na które bardzo często nie zwracamy uwagi, a mają one wpływ na smak przyrządzanych mięs i warzyw. Zapoznaj się z nimi i stosuj się do zawartych wskazówek, aby zadbać o fundamenty zdrowego grillowania.
1. Nie czyścimy grilla przed każdym użyciem.
Grill ogrodowy to urządzenie, które większą część roku znajduje się na dworze i jest wystawione na działania warunków atmosferycznych, w tym między innymi kwaśnych deszczy. Substancje niepożądane przylegają do rusztu oraz wnikają w stary węgiel i popiół. Na ruszcie dodatkowo znajdziemy tłuszcz z poprzedniego grillowania oraz w przypadku rusztów ze zwykłej stali- rdzę.
Aby rozkoszować się zdrowym smakiem potraw należy usunąć za pomocą łopatki stary popiół i węgiel oraz wyczyścić ruszt i palenisko grillowe. Do bieżącego czyszczenia rusztu przydatna jest twarda szczotka druciana, którą szorujemy pręty wzdłuż. Na początku sezonu warto dokładnie umyć ruszt, korzystając ze środków rozpuszczających tłuszcz (bardzo dobrze działa mocno stężony kwasek cytrynowy). Należy wspomnieć, że ruszty wykonane ze stali nierdzewnej dużo łatwiej utrzymać w czystości. Przed grillowaniem ruszt zawsze przepalić nad rozgrzanym żarem przez kilka minut.
2. Nie czekamy, aż węgiel osiągnie odpowiednią temperaturę.
Pierwszym powodem, dla którego warto poczekać z wrzuceniem mięsa na ruszt jest to, że podczas rozpalania węgla są uwalniane różne związki np. sadzy i siarki. Węgiel zaczyna spalać się czysto po osiągnięciu dużej temperatury. Drugim powodem jest pewność co do wypalenia się użytej rozpałki warto więc poczekać aż z węgla lub brykietu zrobi się bijący ciepłem, czerwony żar. Pomijając powyższe kwestie, grille stalowe podczas rozpalania przyjmują część wytworzonego ciepła (musi nagrzać się ruszt, obudowa), a mięso należy smażyć w odpowiedniej – zazwyczaj wysokiej temperaturze.
3. Wrzucamy na ruszt mięso prosto z lodówki.
Mięso wrzucone na ruszt prosto po wyjęciu z lodówki traci na walorach smakowych i robi się gąbczaste. Zawsze odczekaj, aż mięso uzyska temperaturę otoczenia. Nie może ono jednak zbyt długo leżeć w cieple, ponieważ w mięsie z marynatą bardzo szybko rozwijają się bakterie. 20 minut wystarczy, aby mięso uzyskało odpowiednią temperaturę. Wystarczy ściągnąć nadmiar marynaty i wrzucić na ruszt.
4. Niepoprawnie marynujemy mięso na grilla.
Istnieje kilka rodzajów marynat i tysiące przepisów na nie. Podstawowym błędem jest marynowanie zaraz obok grilla i w tym samym czasie :). Mięso do marynowania koniecznie odstawiać do lodówki, aby nie rozwijały się w nim bakterie. Jeśli używamy marynaty mokrej, nigdy nie należy przekroczyć maksymalnego czasu marynowania, inaczej mięsa będą gąbczaste. Dla mięs twardszych maksymalny czas to 24 godziny, a dla mięs miękkich 3 godziny.
5. Nie korzystamy z tacek, folii aluminiowej i patelni.
Podczas grillowania powinniśmy korzystać z rozwiązań, które będą ograniczać kapanie tłuszczu na żar, ponieważ wytwarza on szkodliwe dla zdrowia substancje. Bardzo przydatne są tacki nierdzewne wielokrotnego użytku, które po grillowaniu możemy umyć i wykorzystać ponownie. Zbawienna okazuje się również patelnia żeliwna, na której przygotujemy steki i burgery. Jeśli nie mamy wyżej wymienionych akcesoriów to warto korzystać choćby z folii lub tacek aluminiowych, które spełnią tę samą funkcję.